Обратно към полезно
Полезна информация

Защо не може да ми се отдаде под наем или продаде жилището?


Защо не може да ми се отдаде под наем жилище? Защо не може да ми се продаде жилището? Това са въпроси, на който много наемодатели или продавачи, често не могат да си отговорят. В предишна наша статия споменахме, че комуникацията между брокер и клиент е ключова. Всъщност ако работите с професионалист тези въпроси няма да си ги задавате, но тази статия е за тези от вас, които все още не са се обърнали към брокер или не сте попаднали на подходящия.

Ние ще ви кажем грешките, които най – често се допускат и ще ви помогнем да ги избегнете.

Една от главните причини е неправилно определена цена. Често се срещаме с надценени имоти, независимо дали става въпрос за наем или продажба. Ние от Assist property ви съветваме да внимавате с определянето на цена. Не е достатъчно да се допитате до ваш съсед за колко пари си е дал под наем жилището или го е продал. Прави се анализ на пазара, взимат се предвид кв.м., етаж, местоположение, вид строителство, обзавеждане, средна цена на имот в района и т.н., също така понякога има голяма разлика в цената, която е обявена и тази, на което реално се сключва сделка. Неправилната цена води до застояване на имота, което от своя страна го прави още по-труден за продаване, защото много от купувачите решават, че има проблем със самото жилище.

Друга причина е лошото състояние на имота. Когато става въпрос за продажба, ако апартаментът се нуждае от основен ремонт и е пълен с непотребни мебели, съветът ни към вас е да ги изхвърлите. По този начин купувачите ще могат да придобият по-добра представа за квадратурата и големината му. Ако е захабен значително, винаги едно пребоядисване и  освежаване на помещението го прави да изглежда с по-добър търговски вид, което от своя страна също ще помогне за по-бърза продажба.

Имотите под наем имат сходни проблеми.

Нека си представим следната хипотеза - Имате имот под наем с мебели, които са амортизирани или морално остарели, но някои ваш съсед дава апартамент в същата сграда и взима 900 лева наем. Разбираме желанието ви за оптимален наем, но е възможно вашият имот да не струва толкова. Даваме този пример, защото често се сблъскваме с думите: „Съседа ми успя и аз ще успея“. Получава се едно безсмислено състезание и често има разочаровани, само защото липсва информация относно имота на съседа.

Друг пример, за който се сещаме - Купили сте си инвестиционен имот и вноската ви по кредита е около 1000 лв. Съответно и такъв наем очаквате, но това не означава, че  реалната му цена е толкова. Много е важно да се разбере, че цената на имот не се определя според вашите нужди. Както написахме от началото на тази статия се прави правилна пазарна оценка, която е индивидуална за всеки един имот. Най-добрият вариант за вас ще е ако тя е направена от професионалист.

Подобен казус срещаме и при продажбите. Продавате маломерен двустаен апартамент в жк. Люлин и с парите от продажбата искате да си купите апартамент в жк. Лозенец, по възможност ново строителство. В този случай ако сте запознати поне малко с пазара на недвижими имоти ще осъзнавате, че това не е възможно.

Следващата причина, която искаме да засегнем е емоционалната привързаност. Ако имате сантимент към имота си и не сте на сто процента сигурни, че искате да го продавате или отдавате под наем, то тогава не го правете. Ценете времето си, както и това на брокерите и на клиентите, които имат.

Свръх мотивацията също би възпрепятствала да продадете или отдадете имота си по-бързо. Няма нищо лошо да работите с агенции, но когато имотът се рекламира от 20 агенции, това обикновено е индикация, че има нещо съмнително, нередно или някакъв проблем, който не се вижда на снимките.

Да не говорим, че имотът ви от кв. Кръстова вада, можете да видите агенции да го рекламират в жк. Лозенец, кв. Хладилника, та дори и Център. С различна квадратура, етаж или цена. Когато един имот се рекламира от 1-2 агенции изглежда много по-ексклузивно в очите на купувачите и наемателите и предизвиква много по-голям интерес.

Последната най-често срещана грешка е абсолютно неправилното заснемане на имот и никаква маркетингова стратегия. Съветваме ви, когато снимате имота си, той да не е мръсен, разхвърлян и претрупан с лични вещи. Това в някои случаи отблъсква клиентите, колкото и хубав да е имота. Живеем в дигитален и забързан свят и всички наематели или купувачи искат максимално бързо, лесно и коректно да получават информация за даден имот.

 

Това са някои от най-често срещаните грешки, който допускат собствениците на недвижими имоти. Тези грешки обаче понякога могат да доведат до голямо забавяне с отдаването под наем или продажбата на вашия имот. Тук ще споменем за работата с препоръчан брокер. Да имате брокер, с когото да работите и да си имате взаимно доверие е изключително важно. По този начин не само ще си спестите много нерви и време, но няма да имате и пропуснати ползи. Препоръчаният брокер е важна фигура в това да сключите изгодна и безпроблемна сделка. По този въпрос има много какво да кажем и за това сме ви приготвили специална статия на тема "Защо ни е нужен препоръчан брокер?". 

 

Надяваме се всичко написано тук да е полезно за вас и да избегнете всички грешки и неправилни ходове обвързани недвижимите имоти. Ако изберете сами да си продавате или давате под наем жилището ви препоръчваме да внимавате за всички тези неща, които изброихме.

Ако искате да спестите време и главоболие, то се обърнете към нас и ние от Assist property ще бъдем плътно до вас през целия процес!