Обратно към полезно
Полезна информация

Ново или старо строителство - какво да изберем?


Покупката на жилище е изключително важно и сериозно решение. Преди да се стигне до реализиране на сделка обаче има доста неща, с които човек трябва да е наясно. Въпросите, на които трябва да си отговорите и решенията, които трябва да вземете определено са много на брой. След като сте преценили какво точно искате и от какво имате нужда, трябва да вземете и решението какво да бъде на вид строителството – ново или старо? Панел, ЕПК или тухла? Всяко едно строителство има своите предимства и недостатъци. Важно е да сте наясно с тях, за да може да вземете най-обективното и практично за вас решение. Може да прочетете в предишната ни статия за всички други неща, които са важни при покупката на жилище. → "Какво трябва да знаем при покупка на жилище"?

Ново строителство 

Може би най-често срещаната причина хората да се насочват към новото строителство несъмнено е външният вид. Новите и модерни комплекси привличат със своята фасада, луксозни общи части и външните общите части, които са с красиво и поддържано озеленяване. Но все пак при покупка на собствено жилище това не са най-важните неща, на които трябва да се наблегне. Както при всяко едно нещо и тук има плюсове и минуси.

Предимства:

  • Получавате по-добри условия за финансиране – всеки от вас, който е в процес по закупуване на имот трябва да знае, че банковите институции отпускат различен процент кредитиране за различните видове строителство. В случая хубавото е, че ако решите да закупите жилище ново строителство ще получите по-добри условия и банката ще ви отпусне по-висока сума.
  • Ниски ремонтни разходи по общите части – все пак, когато си купите ново жилище в нова сграда нормално разходите за ремонти дейности по общите части да са по-малко, също така те са добре поддържани.
  • Висока енергийна ефективност – ако сградата е построена наистина качествено, то ще е помислено за изолацията и вентилацията и ще са оптимизирани решенията за отопление и охлаждане. Всичко това води и до намаляване на разходите за енергия и защитава околната среда. Ако сградата, в която искате да закупите жилище притежава сертификат за енергийна ефективност, бихте могли да кандидатствате за зелена ипотека, която има лихвена отстъпка.
  • Модерна архитектура и дизайн – няма как това да не е фактор. Красивите и бутикови нови сгради и комплекси наистина привличат окото на купувачите. При новото строителство наблюдаваме правоъгълни семпли форми, асиметрични елементи, наличие на естествени материали, големи прозорци и комбинация от различни стилове в дизайна и архитектурата. Всички тези неща водят до изчистен и в същото време нестандартен и иновативен външен вид, който несъмнено се харесва и се търси.
  • Устойчива инвестиция – рефинансиране или препродажба 

Недостатъци:

  • Некачествено – доста от новите сградите се строят прекалено бързо, което от своя страна води до ниското качество.
  • Различно замерване на квадратурата от старото строителство – в квадратурата на застроената площ, която е обявена влиза площта на всички помещения в апартамента, заедно с площта на вътрешните стени, пълната площ на балкони и тераси. Понякога има злоупотреби и в обявената квадратура влизат и прилежащи мазета, тавани, гаражи и идеални части.
  • Висока цена – цената на квадратен метър на новото строителство е в пъти по-висока от тази на старото. В някой случаи даже тя е непосилна за хората, но въпреки всичко тези имоти продължават да се търсят и да се купуват.
  • Непрактично разпределение – апартаментите са с малки стаи, ниски тавани и недостатъчно прозорци. Пространството и разпределението не са добре усвоени.
  • Лоша инфраструктура или липсва на такава – в новосъздаващите се квартали понякога е пълна каша. Липсва изградена инфраструктура, няма канализация, улиците са разбити, ако изобщо има такива. Тротоарите в случаите, в които са изградени са изключително тесни с дупки и неподходящи за майки с детски колички.

Панелно строителство и ЕПК

Панелните сгради са сглобяеми, изградени са от предварително произведени стоманобетонни елементи (панели). При този тип строителство преобладават 8 етажните сгради, но се срещат и 5-6 етажни. Височината на таваните варира между 2.4 м. и 2.6 м.

ЕПК (едроплощен кофраж) са сгради с висока етажност. Най-масовите са 15 етажни като се срещат и до 24 етажни. Тези сгради са строени в периода 1956-1989 година.

Предимства:

  • По-ниски данъци – обикновено се случва тази част да е пренебрегвана и хората да не се замислят много за нея. Добре е да обърнете внимание, че за по-старото строителство данъчната оценка и годишните данъци съответно са по-ниски, което определено в дългосрочен план има значение.
  • Добро разпределение – това определено е важен критерии, особено за хората, който имат семейство и търсят по-големи имоти. Повечето панелни жилища имат отделна кухня и отделна всекидневна. Скосените тавани и малките спални при тях липсват.
  • Изгодна цена – един от най-големите плюсове на „панелките“ е сравнително по-ниската им цена в сравнение с останалите видове строителство. Разликата идва и от там, че при старото строителство квадратурата на чистата жилищна площ не включва мазета, тавани и тераси.
  • Нисък процент на общите части – процентът общи части, които ще придобиете ако закупите панелен апартамент ще е по-малък. По този начин няма да заплащате за площ, която няма да използвате.
  • Изградена инфраструктура – не подценявайте и тази важна точка, защото кварталите изградени преди повече от 20 години са много по-облагородени. Те разполагат с действащи канализация и улици. Освен това е помислено и за големите междублокови пространства, зелени площи и възможността за свободно паркиране.

Недостатъци:

  • Разходи за ремонти - общите части на старото строителство все пак е напълно нормално да имат нужда от ремонти, освежаване и подновяване. Също така доста често има допълнителни такси за ТЕЦ инсталация, дори и да не се ползва. При високите ЕПК-та има твърде много апартаменти и организацията на етажната собственост е трудна, което води до сложна поддръжка и слаба събираемост на входните такси.
  • Ниска енергийна ефективност – начинът, по който е направено строителство и това че е на готови панели предвижда и по-ниска изолация, което е причина и сметките да са по-високи. Хубавото е че в последните години, голям брой от тези сгради бяха санирани.
  • По-трудно финансиране – ако искате да закупите панелно жилище с ипотечен кредит, трябва да знаете, че банките отпускат по-нисък процент от стойността на жилището (около 80% от оценката на имота от банката). Това означава, че сумата на вашето самоучастие трябва да е по-голяма.
  • Намаляваща цена – твърди се, че срока на годност на панелните сгради е около 50-60 години, което води до намалено търсене на този тип строителство, а предлагането му се увеличава и така се стига до по-ниската цена на тези имоти.
  • Неуредици при паркирането - често собствениците на имоти в този тип сгради самоопределят „собствените си„ паркоместа, което понякога е причина за саморазправа и материални щети по автомобилите.

Стара тухла

Πo-гoлямa чacт oт пocтpoeнитe пpeди 1989 гoдинa тyxлeни мнoгoфaмилни cгpaди ca cъc cкeлeтнa cтoмaнo-бeтoнoвa мoнoлитнa кoнcтpyкция, a външнитe cтeни ce изгpaждaт чpeз зид нa мяcтo нa oбeктa, зa paзликa oт пaнeлнoтo строителство и EΠK-то нe ca нoceщи. Често старите тухлени сграда са предпочитани от хората, защото стените са дебели и имат добра изолация, освен това са с добра локация. 

Предимства:

  • Спокойствие и вътрешен двор - в повечето случаи разполагат със заграден заден двор, който се използва само от живущите.
  • Дебели стени – това довежда от своя страна този тип имоти да бъдат с добра топло и шумо изолация.
  • Просторни стаи и високи тавани – помещенията са по-големи и когато са пълни с мебели не са претрупани, а високите тавани дават усещане за простор.
  • Добра локация - обикновено тези имоти са с удобна и централна локация и с добре изградена инфраструктура (магазини, транспорт, училища, заведения).
  • Нисък процент общи части – голям плюс при старите тухлени сгради е квадратурата. При тези имоти има нисък процент общи части, мазетата и таванските помещения също се смятат отделно от общата квадратура.

Недостатъци:

  • Ремонтни дейности по покрива и общите части често могат да се окажат „неотложни“ – изхождайки от това. че говорим за старо строителство, ремонтите за неизбежни. Ако става въпрос за малка тухлена сграда, това може и да е сериозен проблем, защото живущите в сградата са малко и не могат да се организират за по-големи и по-сериозни ремонти.
  • Липса на асансьор – в доста от старите тухлени сгради липсва асансьор, което определено е дискомфорт. Средно този тип строителство е около 5 етажно.
  • Висока цена – поради по-високото качество на строителство и в повечето случаи и централната си локация, цените на тези имоти са доста високи.
  • Няма паркоместа и гаражи – в много редки случаи тези имоти разполагат с паркомясто или гараж. Ако има място къде да се паркира, това обикновено е в заден двор и често се случва да не е точно конкретизирано и това да доведе до разправии с другите съседи.

Имот на зелено

Сградите, които все още са в етап на строеж или дори все още не е започнало строителството са може би най-многобройни като предлагане на пазара. Това е така, защото тогава цените на имотите са доста по-ниски и разнообразието от апартаменти е по-голямо. Още в момента на откриването на строителната площадка на сградата започват да се появяват заинтересовани купувачи. Някой от тях с цел лично ползване, но и голяма част от тях купуват по няколко апартамента с цел инвестиция или препродажба. Тук е особено важно да имате доверен човек и професионалист в сферата на имотите, който да може да ви посъветва за строителя и неговата история. Също така е хубаво да разгледате и други негови проекти, дори може да се разходите до някои от вече готовите му сгради и сами да се обедите в качеството.

Предимства:

  • Обзавеждате по ваш вкус – този фактор изобщо не е за пренебрегване. Все пак по тоз начин вие сами ще можете да обзаведете мечтания си дом по ваш вкус. Няма да има нужда да изхвърляте стари мебели и да правите ремонт след ремонта. Всичко е във вашите ръце и избора ще е изцяло ваш.
  • По-ниска цена – Ако решите да закупите на зелено от самото начало на строежа или още от етапа на проектирането цената, която ще заплатите на квадрат със сигурност ще е доста по-атрактивна.
  • По-голям избор – едно на ръка е това, че ще имате по-голям избор на апартаменти – предпочитано от вас изложение , вътрешно разположението на имота, добро паркомясто или гараж. Също така ако се включите по-рано в проекта строителите ще могат да се съобразят и с някои ваши изисквания и промени по избрания от вас апартамент.
  • Гаранция- коректните инвеститори и строители дават няколко годишна гаранция за изпълнения обект. В случай на пукнатини, течове, влага или други проблеми, те биват отстранявани за тяхна сметка.

Недостатъци:

  • Технологично слягане на имот - след приключване на строежа сградата сляга и се намества през следващите месеци, което понякога причинява пукнатини, с които трябва да се справят новите собственици.
  • По-голям риск – тук идва и нещото, което притеснява някои от купувачите. Нямате сигурност дали сградата ще бъде завършена докрай, дали ще мине успешно всички проверки и изисквания, а ако това стане нямате гарантиран краен срок.
  • Несигурност в качеството – докато не видите сградата и имота си в завършен вид, няма как да бъдете сигурни какво точно ще е качеството. Възможно е да се изправите пред разочарования ако крайния резултат не отговаря на вашите очаквания.
  • Шумни съседи- обикновено купувачите на този тип имоти започват ремонтните дейности в различен момент, което означава, че първите няколко години постоянно ще има ремоти, прах, строителни материали и отпадъци в общите части.

Обмислете добре това решение какво ще е най-добре за вас, както сега, така и в бъдещ план. За да сведете всички рискове до минимум и да успеете да се предпазите максимално - работете с професионалисти. Ние от Assist property ви съветваме да не правите компромиси, когато става въпрос за покупка на жилище. Подводните камъчета и непредвидените ситуации могат да бъдат много и човек, който не се занимава с недвижими имоти е трудно да знае за всички тях. Ние като агенция за недвижими имоти имаме много натрупан опит през годините както и много контакти в областта на имотите и строителството. Ако имате въпроси относно пазара на недвижими имоти, търсите да закупите и да продадете ваш имот - ние сме тук за да отговорим на всеки ваш въпрос и заедно да сбъднем мечтите ви!