Обратно към полезно
Полезна информация

Какво трябва да знаем при покупка на жилище?


Темата на тази статия в последно време е изключително нашумяла и все повече хора се интересуват от това какво точно трябва да знаят при покупка на жилище. Има няколко неща, за които е добре да сте запознати предварително, за да може да предотвратите максимално рисковете. Закупуването на жилище е сериозна крачка и истинско предизвикателство. Това решение може да бъде едно от най-важните, емоционални и вълнуващи решения в живота на човек. Целият процес изисква време, усилия и търпение,  най-вече ако изберете да търсите жилище сами. Това е сериозна инвестиция и е важно да знаете какво да очаквате и за какво да внимавате. В тази статия ще разгледаме някои от най-важните неща, които трябва да знаете преди да започнете с търсенето.

Първото и най-важно нещо при покупка на имот е да разберете защо го правите и каква нужда имате от жилище. Често този вид покупка е с много висок кредит. Ние от Assist property винаги съветваме нашите клиенти да обмислят това решение, защото то определя вашето финансово състояние за дълги години напред. Внимателно преценете колко можете да платите за този вид покупка. За да изчислите правилно, трябва да включите освен всичките ви лични разходи, така и тези който идват непредвидено. Също така разходите за издръжка на имота - месечната такса за обслужване на сградата или комплекса, данъци, застраховки и ремонти. Ако планирате да финансирате закупуването на жилище с ипотечен кредит, проучете различните варианти на кредитиране, за да намерите най-добрия за вас. Добре е да сравните лихвените проценти и периода, за който е фиксирана лихвата. Нашият съвет е да се обърнете към кредитен консултант, за да получите най-добрата оферта за вас от банката. 

Следващата стъпка е да установите какъв вид жилище ви трябва:  

- Апартамент или къща? Искате лесно за поддържане жилище и около вас да имате всичко необходимо или имате нужда от двор, тишина и чист въздух. Много от нас искаме малка и спретната къщурка, но в мечтите си пропускаме да се съобразим с разходите за поддръжка, местоположението, инфраструктурата и т.н. От друга страна спокойствието да си в покрайнините на голям град е много подходящо за хора, които искат тишина и релакс. Относно апартаментите нещата изглеждат доста по-логични за забързаното ежедневие, което водим почти всички. Ниски разходи, лесна поддръжка и всичко необходимо е до нас, точно поради тези причини по-голямата част от хората се спират на апартамент. Ако имаме и късмета да попаднем на приятни съседи сме ударили джакпот.  

 Ако вземете решение да е апартамент идват и следващите въпроси:

  • Ново или старо строителство? Това е най-често срещаният въпрос, който много хора си задават, когато купуват жилище. Дали да бъде ново или старо строителство, зависи от потребността на самия купувач. Ако искате повече квадрати и да е една идея по-евтино, отговора е: старо строителство. Ако искате разчупен имот и държите на външния вид на сградата и на луксозни общи части се подразбира кое ще изберете. Разбира се може още много да напишем за плюсовете и минусите при новото и старото строителство, защото е много обстойна тема, но ще го направим в друга статия, за да не ви объркаме сега с много информация.
  • Изложение на имота? Дали да има тераса? Колко стаи да има жилището? Обзаведено или необзаведено? Това са важни неща, които първоначално много от купувачите подминават и в последствие осъзнават кое точно им е приоритет. По този начин се губи време и има голям шанс да изпуснете вашето жилище без дори да го осъзнавате.   
  • За ремонт или готов за живеене? Тук искаме да обърнем внимание, че едно ремонтирано жилище струва повече, но така спестявате средно между 4-8 месеца в ремонти. Ако изберете вие да го ремонтирате, внимателно сметнете не само материалите, но и труда на всеки един майстор, защото в последно време цените доста се покачиха.
  • С гараж или без гараж? Препоръчваме ви ако имате възможност да вземете жилище с гараж. Дори и да нямате кола винаги може да го отдадете под наем. Това че в днешна дата нямате автомобил не означава, че в бъдеще ще е така. В големите градове паркирането е доста трудно, така че обмислете и това решение.
  • Етаж? Знаем, че всеки избягва първи и последен етаж, но е хубаво да обърнете внимание точно на тях. Често са една идея по-евтини от останалите и понякога се срещат добри предложения. Партерно жилище също е добра инвестиция, над която човек може да се замисли. Има партерни жилища, които са направени много добре, гледат към вътрешния двор на сградата или са в затворен комплекс.

Преминаваме и към определянето на подходяща за вас локация. Тя трябва да отговаря на вашите нужди, потребности и желания. Разгледайте района, към който сте се насочили за да разберете дали е удобен за вас и вашето семейство. Проверете инфраструктурата, наличието на обществен транспорт, магазини, училища, паркове и други удобства в близост до жилището. Хубаво е да не забравяте, че си купувате собствено жилище, а няма да живеете под наем, затова е добре да помислите в дългосрочен план.

Важна стъпка е да проверите състоянието на имота, който смятате да закупите. Погледнете дали има повреди, които на пръв поглед са скрити. Няма да сбъркате ако отидете с майстор в жилището, което сте харесали, за да ви покаже неща, които вие не виждате. Най-вече ако е старо строителство и апартамента е за ремонт. Може да се наложи да отделите допълнителен бюджет за ремонт и ще е хубаво да сте наясно какъв ще е той още преди да сте го купили. Също така преди да закупите жилището, трябва да извършите и проверка на имота, която да ви увери, че няма съдебни спорове за собствеността му или ограничени права върху него, незаконно строителство или забрани. Ние от Assist property ви съветваме ако вземете решение да минете през целия този процес сами, без брокер на който да се доверите, най-добре се обърнете към юрист. Той ще ви помогне за всички правни въпроси и би могъл да ви спести много неприятности. Тук ще вметнем, че кредитен консултант, юрист и брокер са различни неща и всеки от тях изпълнява различна функция и по-време на сделка работят заедно.

Това са някои от най-важните неща, с които е хубаво да сте наясно още преди да започнете със самото търсене. Важно е в целия този процес, ако искате да преминете бързо и безпроблемно, да се допитате до истински професионалист в сферата на имотите. В противен случай, може този страхотен момент от вашия живот да се превърне в голяма мъка с много загубено време, нерви и усилия. Брокерът, с когото ще изберете да работите трябва да знае всички неща, от който вие имате нужда, за да може да ви предложи най-доброто за вас. Ние от Assist property сме агенция за недвижими имоти с дългогодишен опит и ако изберете нас, ние ще бъдем до вас през цялото време - от самото началото на вашето търсене до реализирането на сделка и взимането на ключовете от вашия нов мечтан дом! Ако искате да спестите време, пари и риск - не правете компромиси с качеството на услуга и се обърнете към нас. ;)